Rosa centifolia

Centifoliaroserne som havebusk:
Centifolia, er nok den mest kendte af de gamle roser. Centifolia betyder 'hundrede kronblade "på latin, og disse er typisk dybt afrundet alterformede blomsterskåle, proppet til randen med ultra tynde kronblade. Navnet» Cabbage Rose' eller Kålrose kommer pga. ligheden med et kålhoved. Ikke et særlig charmerende navn for sådan en flot blomst. Den kaldes også ”Provencerosen eller Majrosen”.

Den bliver en mellemhøj busk omkring 1,5 – 2 m. Busken kan være noget løs i væksten med lange hængende stokke der fyldes godt op af de grågrønne blade. Kræver noget opbinding pga. af sine flotte tunge blomster. Blomsterne er runde og kugleformet med en skøn duft af parfume og en anelse af honning. Kronbladende kan desuden spises.

Centifoliarosernes historie:
Nævnes helt tilbage til ca. 450 f. kr. gennem historieskrivningen hvor man har fortolket skrifter fra, både Herodot, Teofrastos og sidst Plinius omkring år 0. til at være Centifoliaroser der omtales. Men kommer først med en ”vis” sikkerhed i kultur omkring det 1700 århundrede. Det er en noget kompleks rosengruppe, hvor den første Centifolia menes at være fremavlet fra materiale af Rosa Gallica, Rosa Muscosa, Rosa Canina og Rosa Damascena, men herom er der stadig tvivl, indtil en dna-analyse viser noget andet. Indtil videre har den sidste kromosomforskning påvist at Centifolia dog ikke er en vildrose og vedrørende det at den skulle være en kulturform fra Asien, Kaukasus og Mellemøsten, mener man også at kunne afvise, da Russiske botanikere blankt afviser at den findes i Kaukasus.

Man kan så stille sig det spørgsmål om de kære botaniker har været hele Kaukasus rundt, og hvad med Asien og Mellemøsten, trods alt nogle store landområder? Der findes i dag kun omkring 20 sorter tilbage i dag ud af mere end 100 sorter i starten af det 19. århundrede.

Trods Centifoliarosen noget uvisse historie, er det dog en fantastisk skøn historisk rose der forbindes og har en stærk forening med gammeldags charme og alle ting med blomster fra den victorianske æra. Hvem tænker ikke på swags rosenudsmykning, tapeter, gardiner, sofaer og fint porcelæn, når de tænker på victorianske huse? Eller Centifoliarosen ”Major” som kaldes malerens rose der kan ses på et utal af de Hollandske og Flamske blomstermalerier fra det 18 og 19. århundrede.

Centifolia er også moder til en sjælden lille gruppe kaldet Centifolia Pompon, som er nogle små fine buske på ca. 40-60 cm. Herudover kom der også i ca. 1696 en helt ny rosengruppe opstået direkte som en mutation fra en centifoliarose ”Mosrosen”

Centifolia er meget brugt i parfumeindustrien og især den franske by Grasse, som er kendt for at være parfumens hovedstad nr. 1 i verden, bruger den i deres udvikling af parfumer.

 
 
En historisk rose skal tilhøre en rosengruppe, der er fra før år 1867 ifølge Old Garden Rose Committee i American Rose Society