Kroningen i 1804
 
 

Et af besøgende af den rusiske kejser Alexander

 
 
Droning Ingrid

Kejserinde Josephine og slottet Malmaison

Kreoleren Josephine
Josephine blev en af de mest kendte personer under Napoleonstiden. Hun blev født på Martinique i Caribien i 1763 og døbt Josèphe Rose Tascher de la Pagerie. Josephine var kreoler (indfødt, men af sydeuropæisk afstamning) og voksede op på den franske ø. I 1779 giftede hun sig med Alexandre de Beauharnais i Frankrig i et arrangeret ægteskab. I 1781 fik parret sønnen Eugéne og i 1783 datteren Hortense. Begge børn kom til at spille en stor rolle under Napoleon. Ægteskabet var bestemt ikke lykkeligt, og de blev senere skilt.
 
Josephine i fængsel 1794
Alexandre var officer under Revolutionskrigene, men blev anklaget for dårlig hærledelse og henrettet i 1794. Josephine blev også fængslet i 1794 under den store Revolution, men slap fri efter at Robespierre blev væltet. Dermed stoppede den mest blodige del af Revolutionen. Josephine var fattig, men havde sin titel i behold efter sin tidligere mand, hvorfor hun var aktiv i de øverste sociale lag i Paris. Hun blev elskerinde med flere kendte personer, heriblandt det magtfulde regeringsmedlem Barras. Josephine brugte mange (af Barras) penge på smykker og tøj.
 
Mødet med Napoleon 1795 
I 1795 møder hun Napoleon, og han blev straks forelsket i Josephine. Josephine nærede ikke helt de samme følelser for den lille og mindre kønne Napoleon, men han var jo en velbeslået, æret og respekteret person på vej op.
 
Ægteskab 1796 
De giftede sig i 1796, muligvis efter ”mindre” pres fra Barras, så han kunne slippe for at betale for Josephine’s dyre regninger. Da Napoleon ofte var i krig, blev Josephine alene tilbage i Frankrig. Han blev rasende over, at hun helt åbenlyst havde en anden mand i sit liv, men Napoleon havde også sine sidespring.
 
Køb af Malmaison 1797
Joséphine de Beauharnais købte herregården Malmaison i april 1797 til sig selv og hendes mand, general Napoléon Bonaparte, der på det tidspunkt var bortrejst for at kæmpe for Frankrigs interesser i Egypten. Malmaison var en nedslidt ejendom, der lå 12 km vest for det centrale Paris og omfattede næsten 150 acres af skov og eng. Ved sin tilbagekomst, blev Bonaparte rasende Joséphine, fordi hun havde købt sådan et dyrt hus. Josephine havde forventet, at Napoleon kom hjem med penge fra krigen i Egypten. Huset, som hun havde betalt godt over 300.000 francs for, stod overfor nødvendige og meget omfattende renoveringer, og hun brugte en formue på at renovere det.
 
Haven ved Malmaison
Joséphine bestræbte sig på, at omdanne den store ejendom til den smukkeste og mest inspirerende have i Europa, der skulle fungere som model for god havestil.  For at højne haven indkøbte Josephine sjældne og eksotiske planter samt dyr fra hele verden, bl.a. fra hendes hjemland, Martinique. Hun dyrkede omkring 250 forskellige sorter af roser. På sit højeste var der på Malmaison kænguruer, emuer, sorte svaner, zebraer , får, gazeller, strudser, gemser, en sæl, antiloper og lamaer blot for at nævne nogle få. Joséphine skrev: "Jeg ville ønske, at Malmaison snart kan blive kilden til rigdom for alle i Frankrig"... (man kunne jo mistænke hende for at være inspireret af Noa:-)).
 
Orangeri 1800
I 1800 byggede Joséphine et opvarmet orangeri, der var stort nok til at rumme 300 ananasplanter. Fem år senere opførte hun et drivhus, der blev opvarmet af et dusin kulbrændeovne. Malmaison opnåede varig berømmelse for sin rosenhave og Joséphine havde den belgiske kunstner, Pierre-Joseph Redouté (1759-1840), til at registrere og male sine roser (og liljer). Reproduktion af Redoutés malerier sælger ganske godt, selv i dag.
 
Familien og kroningen til Kejserinde
Napoleons søskende og mor brød sig ikke om Josephine. De mente, at hun brugte for mange penge med sin dyre smag hvad angik tøj, smykker og møbler og ikke mindst på Malmaison. De følte, at hun blev favoriseret af Napoleon på bekostning af Napoleons familie. Napoleon endte som regel med at forsvare Josephine, selvom det irriterede Napolen gevaldigt, at hun brugte så mange penge hele tiden. I 1804 blev Josephine kronet til Kejserinde, da Napoleon kronede sig selv til Kejser i Notre Dame.
 
Skilsmissen 1809
Josephine og Napoleon fik ikke børn sammen og blev skilt i 1809, da Napoleon ønskede sig en arving. Josephine var på det tidspunkt 46 år, mens Napoleon var 40 år. Efter skilsmissen modtog Josephine fortsat mange penge fra Napoleon og den franske stat. Josephine boede efter skilsmisen permament på Malmaison.
 
Besøg af den russiske kejser 1814
I 1814 havde Josephine besøg af den russiske Kejser Alexander. Under en af deres morgenture i haven, hvor det var koldt og Josephine havde tyndt tøj på, blev hun syg og døde 4 dage senere af lungebetændelse den 29 maj 1814. Da Josephine døde havde hun en betragtelig gæld, og det til trods for, at hun havde en meget stor indtægt efter skilsmissen fra Napoleon.
 
Kongelig familie
Josephine er familiemæssigt beslægtet med flere kongehuse i Europa, heriblandt det danske. Josephines barnebarn, der er navngivet efter Josephine, giftede sig med den svenske konge. Det er her igennem, at hun er i familie med bl.a. den danske kongefamilie. Så med god vilje er der forbindelse mellem Dronning Ingrid / Valløs rosenø og Josephines rosenhave på Malmaison.
Kreoleren Josephine
 
 
Josephine fængsles 1794
 
Mødet med Napoleon 1795
 
 
Ægteskabet i 1795
 
 
Haven ved Malmaison
En historisk rose skal tilhøre en rosengruppe, der er fra før år 1867 ifølge Old Garden Rose Committee i American Rose Society