Kejser Alexander med Josephine
 
 
 
 

Lidt rosenhistorie

Jeg møder mange, der mener, at det er England, der har været forgangsland med hensyn til rosenforælding. Men, bortset fra grækerne, romerne m.fl. i ældre tid, var det i starten af 1800-tallet hovedsagligt Frankrig, at arbejdet med rosenforælding og frembringelse af nye rosengrupper virkelig tog fart. Den første egentlige ”kendte” rosenhave var Kejserinde Josephines i Malmaison.

Kejserinde Josephine blev gift med Napolen i 1796, kronet som kejserinde i 1804 og skilt fra Napoleon i 1809. Josephine erhvervede slottet i Malmaison i 1799 og samlede i de følgende år alle de på den tid kendte roser, ca. 250 forskellige sorter, i haven. Haven kan ses og opleves den dag i dag.

Rosen, som vi i dag kender som Souvenir de la Malmaison – en svær, men fantastisk rose – har sit navn fra en episode, da Josephine i 1814 havde besøg af den russike kejser Alexander. Under en spadseretur tidligt om morgenen, ville  Josephine give kejseren et minde om besøget, hvorpå hun plukkede en af sine roser og rakte den til ham med ordene: "Un souvenir de la malmaison, monsieur" . Historien kan ikke dokumenteres, ligesom selve rosen først blev frembragt i 1843, hvor Josephine havde været død i adskillige år (Josephine døde 4 dage efter det omtalte russiske besøg i 1814). Men anekdoten om, hvordan rosen fik sit navn er en god historie!

Eller hvad med denne her: Den franske gartner/rosenforædler Plantier, som tilfældigvis arbejdede for Josephine, frembragte den fantastiske rose, Mme Plantier, i 1835. Plantier syntes, at det var den fineste rose, han nogensinde havde frembragt. Derfor skulle den opkaldes efter hans hustru, Mme Plantier.

Den her er dansk: Ser man på billedet af skagensmaleren PS. Krøyer, hvor Maria Krøyer sidder i sin havestol, vil man kunne se en stor, hvid rosenbusk. Rosenbusken er Alba Maxima, og har man den i sin have, kan man jo også drømme sig lidt tilbage i dansk kunsthistorie.

Er det ikke fantastisk? Har man har sin have fyldt med historiske roser, kan man blot gå rundt en lun sommeraften, evt. med et glas kølig hvidvin, og mærke historiens vingesus.

Bourbonrosen: Souvenir de la Malmaison
 
 
Albarosen: Mme Plantier
 
 
P.S Krøyer:
En historisk rose skal tilhøre en rosengruppe, der er fra før år 1867 ifølge Old Garden Rose Committee i American Rose Society